همه چیز در مورد پاژن برای آفرود
پاژن محصول شرکت سهامی صنعتی تولیدی مرتب (مرتب خودرو) است که بر پایه پلتفرم لندرور دیفندر در سال ۱۳۷۰ برای اولین بار به بازار عرضه شد، خودوریی که توانایی عبور از هر مسیر صعب العبوری در جهان را دارد.
این خودرو یک خودروی شاسی بلند بیابانی یا آفرود (off-road) به حساب می آید. پاژن یکی از خودرو های محبوب بین ایرانیان علاقمند به آفرود است زیرا انعطاف پذیری بسیار بالایی دارد و بازار دست دوم و خرید و فروش آن در ایران بسیار پر رونق است و یکی از دلایل دیگر محبوبیت پاژن بین ایرانی ها کم استهلاک بودن آن و موتور بسیار قدرتمند آن است.
اگر شما قصد خرید پاژن را دارید به شما پیشنهاد می کنیم که این مقاله را تا آخر مطالعه کنید.
مشخصات فنی پاژن
قدرتمند ترین نسخه تولید شده پاژن که به نام پاژن v6 شناخته می شود با موتور 3000 سی سی مشترک با میتسوبیشی پاجرو نسل دوم و هیوندای گالوپر عرضه شده و از حداکثر قدرت 161 اسب بخار در دور موتور 5000 و حداکثر گشتاور 245 نیوتن متر در دور موتور 2500 بهره می برد. صفر تا صد خودروی پاژن طبق اعلام شرکت 10 ثانیه و حداکثر سرعت آن 170 کیلومتر بر ساعت است.
مصرف سوخت پاژن
پاژن در سفر های بیرون شهری حدودا ۱۰ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت مصرف می کند و در سفر های داخل شهری مصرف این خودرو به ۱۴ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر افزایش می یابد. مصرف ترکیبی این خودرو به ۱۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر می رسد. این خودرو دارای یک باک ۸۵ لیتری و استاندارد آلایندگی یورو ۴ است.
امکانات رفاهی پاژن
خودروی پاژن بسیار جادار است و در نسخه های مختلف میتواند ۵ الی ۹ نفر را در خود جای دهد. از دیگر امکانات این خودرو می توان به دو کیسه هوا برای راننده و سرنشین جلو، سیستم ترمز دیسکی، سیستم ABS و EBD اشاره کرد.
همچنین سیستم فرمان و هدایت این خودرو به صورت هیدرولیک است و سیستم تهویه پاژن به صورت دستی تنظیم می شود. آینه ها، شیشه ها، و صندلی های این خودرو نیز به صورت دستی تنظیم می شوند.
پاژن در آفرود
پاژن دارای سیستم تعلیق بسیار قدرتمندی است که در پیچ ها و جاده های بارانی کنترل ماشین به راحتی حفظ می شود. در سیستم تعلیق جلوی این خودرو از مکانیزم بازوهای طولی و در سیستم تعلیق عقب آن از مکانیزم ۴ اهرمه استفاده شده است.
همچنین فنر ها و کمک فنر های این خودرو بسیار نرم هستند و نیروی منتقل شده از طرف موانع را به سرنشینان انتقال نمی دهند،کمک فنر های استفاده شده در این خودرو از نوع هیدرولیک تلسکوپی هست و فنر های استفاده شده در این خودرو فنر لول هستند.
همچنین این خودرو دارای موتور بسیار قدرتمندی است که توانایی عبور از مسیر صعب العبوری را دارد و فرمان هیدرولیک و سیستم EBD این خودرو باعث می شود تا در مسیر های بارانی و مسیر های صعب العبور کنترل خودرو در دست راننده باشد.
انواع پاژن
شرکت مرتب خودرو در ابتدا در سال ۱۳۴۱ تحت لیسانس شرکت رسمی لندرور و تامین مستقیم قطعات از انگلستان شروع به تولید لندرور دیفندر کرد، ولی پس از انقلاب اسلامی و اعمال تحریم ها، با همکاری شرکت اسپانیایی سانتانا موتورز و خرید خط تولید و اعمال تغییرات جزئی، خودروی پاژن را برای اولین بار در سال ۱۳۷۰ تولید و در سال های آتی با مشخصات فنی مختلفی عرضه کرد.
پاژن سانتانا مدرنیزه ۱ (۱۳۷۰-۱۳۷۴)
این خودرو همان لندرور سری ۳ ارتقا یافته توسط شرکت سانتانا است که در اسپانیا به اسم سانتانا ۲۵۰۰ شناخته میشود، و در ایران به پاژن محور کوتاه، پاژن دو در و پاژن ۴ سیلندر نیز معروف است.
موتور پاژن سانتانا همان موتور ۴ سیلندر ۲۵۰۰ سی سی لندرور است که با تغییرات جزئی در ارتفاع پیستون، سرسیلندر، میل لنگ و تایمینگ توسط سانتانا موتورز طراحی و عرضه شده است.
شاسی و اتاق این خودرو نیز تقریبا شبیه لندرور دیفندر بوده و قسمت جلویی اتاق و شیشه ها به روزتر طراحی شده است. از مشخصات فنی این خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربراتور دو دهنه ایتالیایی وبر 32/34 dmtl که در سانتانا موتورز ساخته شده.
- گیربکس پاژن سانتانا مدرنیزه ۱ مشابه لندرور ۴ دنده است.
- دیفرانسیل پاژن سانتانا مدرنیزه ۱ تقریبا مشابه لندرور دیفندر است ولی مقداری سرعتی تر شده است ( با ضریب ۱۱ ۴۳)
- ترمز های جلو دیسکی پاژن سانتانا مدرنیزه ۱ مشترک با دیفندر های ۲.۵ لیتری
- بوستر و پمپ دوبل پاژن سانتانا مدرنیزه ۱ مشترک با دیفندر های ۲.۵ لیتری
- رادیاتور با توجه به تغییرات اتاق تغییر یافته است.
- مابقی مشخصات با اندکی تغییرات تقریبا مشابه لندرور های سری ۳ است.
معایب پاژن دو در
از معایب پاژن سانتانا یا پاژن دو در میتوان به مصرف سوخت بالای این خودرو اشاره کرد که به عنوان یک خودروی آلاینده شناخته میشود. همچنین لوازم آفرود و تجهیزات کمپینگ این خودرو رایج نبوده و به عنوان یک خودروی خانوادگی نامناسب است.
پاژن سانتانا مدرنیزه ۲ (۱۳۷۵-۱۳۷۸)
پاژن سانتانا مدرنیزه ۲ معروف به پاژن محور بلند همانطور که از اسمش پیداست نسبت به مدل قبلی دارای محور بلندتری بوده و از انواع لوازم آفرودی در بازار برخوردار است. از تغییرات دیگر آن نسبت به مدل قبلی مدرنیزه ۱ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از گیربکس 5 دنده سانتانا (گیربکس LT85 لندرور استفاده شده در برخی دیفندر های 8 سیلندر)
- تغییر گاردان ها و استفاده از گاردان دیفندر های دارای گیربکس LT85
- فرمان هیدرولیک
- فنر پارابولیک
- میل موج گیر جلو
- استفاده از رینگ های جدید با آفست منفی
- تغییرات ظاهری مختلف شامل گلگیر ها و سپر جلو، نصب سپر عقب و نصب فندر
پاژن مگا موتور یا پاترولی (۱۳۷۸-۱۳۸۲)
پاژن موتور پاترولی (موتور مشترک با نیسان زامیاد) در انواع استیشن 7 نفره، نیم تن و وانت 2 کابین تولید شد که با توجه به استفاده از موتور z24 نیسان، از بابت تامین قطعات و مکانیک نسبت به مدل های قبلی مزیت داشت اما نمی توان گفت پاژن پاترولی بدون عیب و ایراد بود.
مشخصات فنی پاژن مگا موتور
از ویژگی ها، معایب و مزایای این مدل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شتاب بهتر
- سرعت بیشتر
- فراوانی قطعات و مکانیک
- استقامت کمتر موتور و استهلاک بیشتر
- توان آفرودی نسبتا ضعیف تر از مدل های قبلی
گیربکس استفاده شده درپاژن پاترولی، گیربکس ۵ دنده هیوندای است که گیربکس ضعیف و نسبتا پر هزینه ای به شمار می رود. همچنین وزن بالا و ابعاد نسبتا بزرگ این گیربکس در مواقع پر تنش آفرودی میتواند باعث آسیب به شاسی خودرو شود. البته در سال های ۱۳۷۸ الی ۱۳۸۰ به تعداد محدودی گیربکس پاترول روی این خودرو نصب شد که گیربکس به مراتب بهتر و با دوام تری بود.
پاژن دو کابین نسبت به نسخه تک کابین دارای تفاوت هاییست که از جمله آنها میتوان به نصب میل موجگیر عقب، تغییر و ارتقای محل گوشواره های عقب و همچنین تقویت و دوبل شدن شاسی در نقاط تحت فشار اشاره کرد.
دیفرانسیل پاژن پاترولی با مدل های قبلی مشترک است اما در نسخه ای که گیربکس هیوندای در آن استفاده شده، محل قرارگیری دیفرانسیل در عقب خودرو از چپ به وسط، و در قسمت جلو از چپ به راست تغییر یافته است.
مابقی مشخصات خودرو با صرف نظر از تغییرات جزئی مشابه نسخه سانتانا است.
پاژن شش سیلندر (V6) (۱۳۸۳-۱۳۹۱)
پاژن V6 معروف به پاژن دو کابین با موتور 6 سیلندر V شکل مشترک نصب شده روی میتسوبیشی پاجرو و هیوندای گالوپر در سال های 1383 الی 1391 عرضه شد و به جرئت میتوان گفت بهترین نسخه عرضه شده خودروی پاژن است. این خودرو که نسخه مورد علاقه پاژن برای آفرود بازها محسوب می شود، در دو تیپ GLD (وانت دو کابین) و GLV (استیشن دو کابین) تولید شد که البته تولید تیپ GLV فقط تا اوایل سال 1387 ادامه داشت.
مزایای پاژن شش سیلندر (v6)
از مزایای پاژن شش سیلندر میتوان به سرعت و شتاب مناسب، موتور پر قدرت، قابلیت های آفرودی خوب و سیستم تعلیق نسبت نرم آن اشاره کرد. اما متاسفانه این خودرو دارای ایراداتی نیز است.
معایب پاژن ۶ سیلندر
معایب پاژن شش سیلندر شامل مواردی همچون ضعف شاسی، استهلاک بالا و ناهماهنگی محسوس ارکان و لوازم فنی است.
مشخصات پاژن ۶ سیلندر
مشخصات فنی پاژن V6 به صورت زیر است:
- حجم موتور: ۲۹۷۲ سی سی
- نسبت تراکم: ۹.۸ به ۱
- حداکثر قدرت: ۱۶۱ اسب بخار در دور موتور ۵۰۰۰
- حداکثر گشتاور: ۲۴۵ نیوتن متر در دور موتور ۲۵۰۰
- سیستم سوخت رسانی: انژکتوری، تزریق چند نقطه ای (MPI)
- ECU و سیستم انژکتوری مشترک با هیوندای گالوپر
- سیستم تعلیق ۴ فنره لول
- سیستم تعلیق جلو دارای مکانیزم بازوهای طولی تری لینک
- سیستم تعلیق عقب دارای مکانیزم ۴ اهرمه تری لینک
- ترمز های هیدرولیک ۴ چرخ دیسکی و کمک بوستر
- گیربکس ۵ دنده مشترک با هیوندای گالوپر (اکثر قطعات با پاژن مگا موتور نیز مشترک است)
- دارای قطب نما و شیب سنج
- دارای سیستم تهویه دستی و کولر
مشخصات گیربکس کمک:
- دارای ۲ دنده
- ضریب کمک سبک ۱
- ضریب کمک سنگین ۱.۲
پاژن هرور
پاژن هرور با یک موتور ۴ سیلندر ۲۸۰۰ سی سی با حداکثر توان ۱۶۵ اسب بخار در دور موتور ۳۶۰۰، مشترک با وانت فوتون عرضه شده که تولید آن بسیار محدود بوده است.
تفاوت پاژن ۴ سیلندر و ۶ سیلندر
پاژن ۶ سیلندر به علت دارا بودن قدرت موتوری بیشتر و گیربکس بهتر، توانایی های آفرودی بیشتری نسبت به پاژن ۴ سیلندر دارد. اما مصرف سوخت آن از پاژن ۴ سیلندر بیشتر بوده و همچنین استهلاک قطعات آن نیز بیشتر است.
همچنین فراوانی قطعات و لوازم پاژن ۴ سیلندر به علت مشترک بودن موتور آنها با نیسان پاترول، شرایط بهتری از پاژن های ۶ سیلندر دارد و متاسفانه پاژن های ۶ سیلندر با کمبود قطعات مواجه هستند.
کلام آخر
پاژن خودرویی با موتور، سیستم تعلیق و بدنه ی بسیار قدرتمندی است و توانایی عبور از هر نوع مسیر آفرودی را دارد. اما با این حال معایبی مانند مصرف بیش از حد سوخت را نیز دارد که به صورت کلی و با در نظر گرفتن ممنوعیت خودرو های خارجی به ایران، پاژن یک خودروی خوب برای آفرود در ایران محسوب می شود که دارای بازار دست دوم بسیار خوبی نیز است. امیدواریم این مطلب شما را در انتخاب خودروی آفرودی مناسب خود یاری کرده باشد.
شما می توانید نظرات خود را در مورد پاژن و خاطرات خود را از بیراهه نوردی با پاژن برای ما کامنت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید